[...] Wysoka koncentracja węglowodanów w produktach tego typu sprawia, że są chętnie wykorzystywane, jako element diety lub też zamiennik posiłku. Czym jest gainer? Jakie rodzaje gainerów wyróżniamy? Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer? Dla kogo są polecane gainery? Jak dawkować? Ile możemy przytyć? Czy gainer posiada skutki [...]
[...] uzupełnić węglowodany, jak i białka. Jednak czy faktycznie się sprawdza? Czy jest to produkt, który może realnie wspomagać organizm sportowca? Czym jest gainer? Jakie rodzaje gainerów wyróżniamy? Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer? Dla kogo są polecane gainery? Jak dawkować? Ile możemy przytyć? Czy posiada skutki uboczne? Czym [...]
Niektórzy mówią, iż wiek to tylko liczba. W sporcie to nie do końca prawda, dlatego szczytowe osiągi w podnoszeniu ciężarów czy sprincie odnotowuje się tylko u dość młodych ludzi. Po części jest to związane z tłem hormonalnym (testosteron, estrogeny, IGF-1, kortyzol, adrenalina, noradrenalina). Podsumowując, dlatego nie uważam, by sięganie po SAA [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
[...] Podsumowując Wydaje się, że pojawieniu się zmian skórnych (np. trądzikowych) sprzyjają produkty o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym, produkty mleczne, niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), [...]
Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
[...] odessanie tłuszczu nadal nie rozwiązuje problemu braku mięśni. Nie da się przekształcić tłuszczu w mięśnie, tak samo jak kurczaka w ziemniaki - to są po prostu zupełnie inne rodzaje tkanek. Ile mięśni można zbudować w miesiąc? Jakie były przyrosty przy zastosowaniu treningu oporowego oraz 1.8 g lub 4.4 g białka na kg masy ciała po 8 tygodniach [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
Temat budzi nieliche kontrowersje i nie ma się czemu dziwić. Każdy trener i specjalista ma swoje zdanie dotyczące objętości, czy najlepszego systemu treningu. Gdybyś chciał wywołać wojnę na forum dyskusyjnym, często wystarczy rozpocząć dyskusję odnośnie treningu całego ciała na jednej sesji oraz split, odpowiedniej objętości treningu danej partii, [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] bardzo łatwo można przekroczyć właściwy próg. Intensywny trening pozwala w pewnym stopniu niwelować drobne niedociągnięcia żywieniowe, ale nie jest w stanie naprawić drastycznych, poważnych błędów. Można też zastąpić opisane rodzaje treningu codziennym, szybkim marszem trwającym 45-60 minut (progresja następuje wraz z upływem kolejnych tygodni).
[...] stosowania diety niskotłuszczowej, a nie ograniczania podaży mięsa w diecie. Chodziło tam o obserwację zmian na wadze u 48 835 kobiet po menopauzie, stosujących różne rodzaje diet. Po 7.5 roku okazało się, iż kobiety stosujące diety niskotłuszczowe, ważyły średnio 1.9 kg mniej, niż grupa kontrolna. Ponadto ciężko uznać badanie Women’s [...]
Podobne tezy są często głoszone w Internecie (Grzegorz Wałga), tym bardziej jest to ciekawe zagadnienie, gdyż brakuje dowodów, wyników badań u ludzi. Bardzo często wspomniani „experci” głoszą, że np. trenbolone jest najbardziej niebezpieczny dla układu nerwowego ze wszystkich sterydów anaboliczno-androgennych. Wspomniane narkotyki np. „extasy” [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
[...] bardziej tyjesz. Względnie bezkarnie można pić herbatę niesłodzoną, kawę niesłodzoną, wodę, jeść czyste białko (np. serwatkowe, kazeinowe, jaja), czy też dostarczać niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę budują: smalec, tłuste wędliny, [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] Dodatkowe porcje kalorii powodują, że utrzymujesz duży, dodatni bilans energetyczny. Dlatego nie chudniesz. Jeśli już musisz podjadać, to produkty niskokaloryczne, niektóre rodzaje warzyw czy owoców. Najbezpieczniej jest tego nie robić, czyli trzymać się ustalonego reżimu dietetycznego. Referencje: “Increased Resting Energy Expenditure after 40 [...]